Πρόληψη ναρκωτικών – ναρκωτικά και νέοι, ενημέρωση για τα ναρκωτικά

Στο προηγούμενο άρθρο Ναρκωτικά και οικονομία: Έχει καμία σχέση η χρήση ναρκωτικών στην Ελλάδα με την οικονομική κρίση; προσέγγισα το πρόβλημα “ναρκωτικά” από την οικονομική του κυρίως πλευρά. και βέβαια, μιας και είναι αδύνατον να περιορίσει κανείς τις επιπτώσεις των ναρκωτικών μόνο στην οικονομική διάσταση, αναφέρθηκα λίγο και στην κοινωνική καταστροφή που επιφέρουν.

Επίσης, ανέφερα επιγραμματικά τα τρία σκέλη στα οποία συνίσταται το πρόβλημα αλλά και η λύση του.

 1. Η πρόληψη ναρκωτικών (ναρκωτικά και νέοι – ενημέρωση και παιδεία στο θέμα των ναρκωτικών).
 2. Η απεξάρτηση από τα ναρκωτικά.
 3. Η αντιμετώπιση και χειρισμός των εμπόρων ναρκωτικών.

Σ’ αυτό το άρθρο, θα ασχοληθώ με το πρώτο: Την πρόληψη ναρκωτικών (ναρκωτικά και νέοι – ενημέρωση και παιδεία στο θέμα των ναρκωτικών). Και το πιο σημαντικό, θα δώσω πρακτικά και αποτελεσματικά εργαλεία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις άμεσα για να βοηθήσεις τους ανθρώπους γύρω σου και το έργο της πρόληψης.

Πόσες φορές, κάποιος γονιός. παρ’ όλες τις προσπάθειες που καταβάλει και παρ’ όλη την κατήχηση που έχει κάνει στο παιδί του, ανακαλύπτει εμβρόντητος, ότι το παιδί του παίρνει κάποιο ναρκωτικό και μερικές φορές, ακόμα χειρότερα, μαθαίνει ότι το παιδί του είναι ήδη εθισμένο σε κάποιο ναρκωτικό;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος δοκιμάζει κάποιο ναρκωτικό και άλλοι πάλι, που μετά συνεχίζει τη χρήση του. Έχουν γραφτεί πάμπολλα άρθρα και διατριβές στο θέμα. Δε θα σε κουράσω, θα το θέσω όσο πιο απλά γίνεται: Εκείνοι που πουλούν και προωθούν τα ναρκωτικά για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, διαφημίζουν ότι τα ναρκωτικά που προωθούν έχουν “πλεονεκτήματα” για τον χρήστη και θα τον βοηθήσουν να ικανοποιήσει κάποια ανάγκη του ή να λύσει κάποιο του πρόβλημα: “για την παρέα”, “για να κάνεις περισσότερο κέφι”, “αυτό αρέσει στα κορίτσια”, “θα ανακαλύψεις νέους κόσμους”, “θα ξεφύγεις”, “σε σπιντάρει και μπορείς να αποδώσεις περισσότερο”, “σε ανεβάζει” “αυξάνει τη δημιουργικότητά σου”, “σε εμπνέει”, “ξυπνάει τον καλλιτεχνικό σου κόσμο”  και πολλά άλλα τέτοια παραμύθια.

Ένας νέος ή και ενήλικος, πείθεται (όπως πειθόμαστε από μια διαφήμιση ή από μια βιτρίνα ή από κάποιον πωλητή) ότι το ναρκωτικό θα του δώσει το πλεονέκτημα που του είπε ο έμπορος (ή κάποιος “φίλος” που έχει πειστεί και απλώς θέλει παρέα). Πείθεται ότι μ’  αυτό το χάπι ή μ’ αυτό  το τσιγάρο ή ό,τι άλλο είναι αυτό, θα λυθεί το πρόβλημά του. Μ’ άλλα λόγια ξεγελιέται και παρασύρεται γιατί δεν είναι ενημερωμένος.

Με τη σωστή ενημέρωση, σωστά δοσμένη ώστε να επικοινωνεί στον νέο

οι πιθανότητες να καταφύγει στα ναρκωτικά ελαχιστοποιούνται.

 Αν ήξερε την αλήθεια, αν ήταν σωστά ενημερωμένος σχετικά με όλες τις ναρκωτικές ουσίες κι αν μπορούσε να δει τις αληθινές και αποκρουστικές συνέπειες των ναρκωτικών ουσιών κι ότι δεν πρόκειται να λυθεί κανένα του πρόβλημα, θα ήταν πολύ πιο προετοιμασμένος ώστε τη στιγμή που θα του πρότειναν να μπορεί να απαντήσει συνειδητά, με σιγουριά και αυτοπεποίθηση: “ευχαριστώ, δεν θα πάρω”.

Δυστυχώς πολλές φορές δεν αρκούν τα λόγια του γονιού για να έχει τη σιγουριά και να πει συνειδητά “ευχαριστώ, δεν θα πάρω” όταν έρθει η στιγμή. Δεν είναι εύκολο να το μεταδόσεις μόνο με λόγια. Δεν ενδιαφέρεται και πολύ για τα λόγια και τις συμβουλές. Χρειάζεται ουσιαστική και σε βάθος ενημέρωση με τρόπο που αγγίζει τον νέο. Μόνο με πραγματική αντικειμενική και σύγχρονη ενημέρωση θα ήξερε με σιγουριά, ότι αυτό που του λένε πως θα επιτύχει με τη ναρκωτική ουσία δεν είναι αλήθεια. κι ότι πρόκειται για κοροϊδία, ψέμα και απάτη.

Εργαλεία για ενημέρωση

Τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την πρόληψη ναρκωτικών που γνωρίζω (με βάση στατιστικές από πολλές χώρες σ’  όλον τον κόσμο), είναι η σειρά εργαλείων του παγκόσμιου Ιδρύματος για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά. Χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια σε χιλιάδες σχολεία, από δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς και γονείς και έχουν εγκριθεί, υιοθετηθεί και βραβευτεί από πολλούς φορείς στο χώρο της εκπαίδευσης και της πρόληψης ναρκωτικών λόγω της αποτελεσματικότητάς τους. Είναι τόσο αποτελεσματικά που οι έμποροι ναρκωτικών και γενικότερα όλο το σινάφι που έχει συμφέρον να είναι ο κόσμος ναρκωμένος και κοιμισμένος, αφρίζουν απ’ το κακό τους όταν βλέπουν τις στατιστικές κι ακούνε το όνομα του ιδρύματος αυτού. Από την άλλη, όπου έχουν χρησιμοποιηθεί μεθοδικά σε μία περιοχή ή σχολείο, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Είναι μεταφρασμένα σε καμιά εικοσαριά γλώσσες μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά. Θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις κάποιο απ’ αυτά τα εργαλεία και να αποκτήσεις προσωπική άποψη και εμπειρία ως προς την αποτελεσματικότητά τους.

Υπάρχουν υλικά για:

 • Τον εκπαιδευτικό
 • Τον γονιό
 • Τον αντιπρόσωπο κάποιου φορέα, οργανισμού ή ομάδας πρόληψης ναρκωτικών
 • Τον μαθητή οποιασδήποτε ηλικίας (από 11 και πάνω) που θέλει να είναι ενημερωμένος στο θέμα των ναρκωτικών.

Θα τα περιγράψω σύντομα εδώ:

Ντοκιμαντέρ, “Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά: Αληθινοί Άνθρωποι, Πραγματικές ιστορίες”. Ο πυρήνας του εκπαιδευτικού προγράμματος που χρησιμοποιούν είναι το ντοκιμαντέρ, “Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά: Αληθινοί Άνθρωποι, Πραγματικές ιστορίες”. Αυτό το ντοκιμαντέρ έχει αυτοτελείς ενότητες, μία ενότητα για κάθε ναρκωτικό. Πέρα από την ενημέρωση για το ναρκωτικό, η κάθε ενότητα έχει συνεντεύξεις από νέους κυρίως ανθρώπους που είχαν εθιστεί σ’  αυτό το ναρκωτικό, κατάφεραν κάπως να βγουν και να τη γλιτώσουν και περιγράφουν τις ιστορίες τους και εμπειρίες τους, το τι πέρασαν και τι συνέπειες είχε αυτό στη ζωή τους. Μπορείς να παρακολουθήσεις την κάθε ενότητα στο διαδίκτυο ή και να κατεβάσεις δωρεάν την κάθε ενότητα στον υπολογιστή σου και να την παρακολουθήσεις ή να την δείξεις όσες φορές θέλεις. Μπορείς επίσης να αγοράσεις το DVD. Αν είσαι εκπαιδευτικός δες παρακάτω.

 Βιβλιαράκια – ένα για κάθε ναρκωτικό. Το ντοκιμαντέρ συμπληρώνεται από 13 βιβλιαράκια όπου μπορεί κανείς να διαβάσει λεπτομερώς και να ενημερωθεί πλήρως για το κάθε ναρκωτικό. Αυτά τα βιβλιαράκια, έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως σε περιοχές χρήσης ναρκωτικών από τοπικούς φορείς και οργανισμούς πρόληψης ναρκωτικών με μεγάλη επιτυχία. Δεν χρειάζεται να έχει δει κανείς το ντοκιμαντέρ για να διαβάσει το βιβλιαράκι. Είναι, όμως, πιο αποτελεσματικό το να χρησιμοποιείται το ντοκιμαντέρ γιατί είναι πραγματικό και επικοινωνεί πολύ πιο άμεσα δημιουργώντας έτσι την ταύτιση και το ενδιαφέρον για να ενημερωθεί κανείς περισσότερο κι έτσι να αναζητήσει περισσότερες λεπτομέρειες στο βιβλιαράκι.

Διαφημιστικά σποτ: . Η αλήθεια για τα ναρκωτικά. Πρόκειται για μικρά διαφημιστικά σποτ που μέσα σε περίπου 30 δευτερόλεπτα το καθένα, δίνουν ένα πολύ δυνατό μήνυμα στον νέο. Αυτά προσφέρονται για οποιαδήποτε χρήση: Για σχολεία, για τηλεοπτικά κανάλια, για φορείς πρόληψης ναρκωτικών… φαντασία να έχει κανείς. Όταν τα δεις θα καταλάβεις. Κι αυτά μπορείς να τα παραγγείλεις δωρεάν ή να τα δεις και να τα κατεβάσεις δωρεάν στο διαδίκτυο.

 Πλήρες εκπαιδευτικό πακέτο για εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικούς φορείς ή για φορείς πρόληψης ναρκωτικών. Αν είσαι εκπαιδευτικός ή αντιπροσωπεύεις κάποιον οργανισμό ή φορέα που ασχολείται με την πρόληψη ναρκωτικών μπορείς να παραγγείλεις το DVD με το ντοκιμαντέρ καθώς και ολόκληρο το πακέτο εργαλείων δωρεάν. Μπορείς επίσης να τα κατεβάσεις από το διαδίκτυο δωρεάν. Το Εκπαιδευτικό Πακέτο συμπεριλαμβάνει Οδηγίες χρήσης για τον εκπαιδευτικό, Πρόγραμμα μαθημάτων, Αφίσες, το DVD με το ντοκιμαντέρ, όλα τα σποτ, Βιβλιαράκια για να μοιράσεις στους μαθητές, Διαδικτυακή πρόσβαση ώστε να μπορούν οι μαθητές σου να κάνουν το μάθημα στο διαδίκτυο. Η σύνδεση για να παραγγείλεις το δωρεάν εκπαιδευτικό πακέτο είναι ΕΔΩΗ σύνδεσή που σου δίνει πληροφορίες για το μάθημα στο διαδίκτυο είναι ΕΔΩ

352-antidrug_educators-kit-en Για την ευκολία σου και για οικονομία χρόνου, εξοικειώθηκα με τον ιστοχώρο του Ιδρύματος για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά και παραθέτω παρακάτω την ενημέρωση βήμα προς βήμα, θέμα προς θέμα και ναρκωτικό προς ναρκωτικό ώστε να μπορείς να βρεις αυτό που θέλεις με μια ματιά και χωρίς πολύ ψάξιμο. Αν θέλεις, όμως, να περιηγηθείς τον ιστοχώρο και να τα βρεις μόνος ή μόνη σου είναι επίσης αρκετά εύκολο. Απλώς, πρέπει να εξοικειωθείς λίγο με τον ιστοχώρο. Σ΄αυτήν την περίπτωση κάνε κλικ εδώ και πήγαινε στον ιστοχώρο του ιδρύματος για έναν κόσμο χωρίς ναρκωτικά.

Σ’ άλλη περίπτωση μπορείς να δεις παρακάτω και να πας ενότητα προς ενότητα ή να επιλέξεις την ενότητα που σε ενδιαφέρει.

 Ενημέρωση για τα ναρκωτικά

Παρακάτω θα βρεις πληροφορίες για κάθε ναρκωτική ουσία για την οποία ενδιαφέρεσαι. Σε κάθε ναρκωτικό υπάρχει η ενότητα του ντοκιμαντέρ “Η αλήθεια για τα ναρκωτικά: Αληθινοί άνθρωποι – πραγματικές ιστορίες”  γι’ αυτό το συγκεκριμένο ναρκωτικό, (κάθε ενότητα διαρκεί περίπου 6 με 9 λεπτά). Στη συνέχεια υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για να ενημερωθεί κάποιος σχετικά μ’  αυτό το συγκεκριμένο ναρκωτικό. Για να παίξεις το ντοκιμαντέρ κάνε κλικ εκεί που λέει PLAY.   Για να διαβάσεις τις πληροφορίες κάνε κλικ στην γραμμή που περιγράφει το θέμα.

 1. Εισαγωγή: Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά. – PLAY. 

Περισσότερες γενικές πληροφορίες και οι λόγοι που κάποιος παίρνει ναρκωτικά.

2. Η αλήθεια για τη μαριχουάνα και το χασίς – PLAY

3. Η αλήθεια για το Αλκοόλ. – PLAY

4. Η αλήθεια για το Έκσταση – PLAY

5) Η αλήθεια για την κοκαΐνη – PLAY

6) Η αλήθεια για το Κρακ Κοκαΐνης – PLAY

7) Η αλήθεια για την Κρυσταλλική Μεθαμφεταμίνη – Μεθ – PLAY

8) Η αλήθεια για τα εισπνεόμενα – PLAY

9) Η αλήθεια για την ηρωίνη – PLAY

10) Η αλήθεια για το LSD – PLAY

11) Η αλήθεια για την κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων/ναρκωτικών PLAY

12) Η αλήθεια για τα παυσίπονα – PLAY

13) Η αλήθεια για την ριταλίνη (το ριταλίν)  PLAY

14) Επίλογος  – PLAY

 Διαφημιστικά σποτάκια

 Κάνοντας κλικ στον κάθε τίτλο μπορείς να δεις το ανάλογο διαφημιστικό σποτάκι

Για να κατεβάσεις υλικά:

(Σημείωση: Σου ζητούν να πληρώσεις μόνο τα ταχυδρομικά έξοδα)

Ελπίζω τα παραπάνω να σου φανούν χρήσιμα και να κάνεις καλή χρήση τους. Αν συμβάλουμε όλοι, ως γονείς, φίλοι, συγγενείς, εκπαιδευτικοί ή ακόμα και ως μαθητές κι από όποια άλλη ιδιότητα έχεις στην ελληνική κοινωνία, ώστε να ενημερωθούν όλοι γύρω μας και ιδίως οι νέοι, σχετικά με τα ναρκωτικά, θα μπορέσουμε να βάλουμε τα θεμέλια για μια Ελλάδα χωρίς ναρκωτικά, μια Ελλάδα που μπορεί να ευημερήσει.

Πρόταση:

Για τους φορείς όποιου σχολείου, συλλόγου, περιοχής, πόλης, δήμου, νομού κ.λπ. ενδιαφέρονται να κάνουν κάτι για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των ναρκωτικών, μπορείτε να ξεκινήσετε με τα εργαλεία που υπάρχουν εδώ και το εκπαιδευτικό πακέτο που ανέφερα παραπάνω και να δείτε τα αποτελέσματα, τις εντυπώσεις και την απήχηση που δημιουργεί.

Δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα. Μόνο καλή θέληση και λίγο χρόνο.

Και μην ξεχάσετε να κάνετε μια καταγραφή των σχετικών στατιστικών που σχετίζονται με ναρκωτικά στην περιοχή το σχολείο κ.λπ. Αλλιώς ούτε εσείς ούτε κανένας άλλος θα ξέρει την αποτελεσματικότητα της πρωτοβουλίας αυτής. Επίσης, μ’  αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να δει τη διαφορά αυτής της προσέγγισης με άλλες προσεγγίσεις που έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα και απαιτούν επένδυση χρημάτων.

 1. Αν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που δείχνουν τον δείκτη χρήσης ναρκωτικών στην περιοχή, το σχολείο κ.λπ.
 2. Βρείτε από την αστυνομία, τον δείκτη ατυχημάτων που σχετίζονται με ναρκωτικές ουσίες
 3. Από την αστυνομία, τον δείκτη εγκλημάτων που σχετίζονται με ναρκωτικές ουσίες
 4. Στοιχεία για θανάτους και ασθένειες που σχετίζονται με ναρκωτικά
 5. Στοιχεία για την οικονομική κατάσταση και ευημερία της περιοχής
 6. Ό,τι άλλα στοιχεία μπορείτε να συγκεντρώσετε.

Παρακολουθήστε τις αλλαγές στους δείτες αυτούς ή οποιουσδήποτε άλλους σχετικούς δείκτες ανά τρίμηνο ή εξάμηνο.

Επίσης, αποθανατίστε τη δουλειά και πρωτοβουλία σας με βίντεο, φωτογραφίες κ.λπ. ώστε αργότερα να έχετε πλούσιο υλικό και να μπορείτε να το παρουσιάσετε σε άλλους για να ενθαρρύνετε περισσότερους να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας και να διευρύνετε αυτήν την πρωτοβουλία.

Αφού εφαρμόσετε την εκστρατεία για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά, θα μπορέσετε να δείτε την αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Έτσι, θα μπορέσετε να βρείτε μεγαλύτερη ανταπόκριση και υποστήριξη και να διευρύνετε το πρόγραμμά σας. Επίσης, θα γευτείτε την ικανοποίηση για τη διαφορά που κάνατε για το σχολείο, την κοινότητα κ.λπ. Και γιατί όχι, μπορεί η περιοχή σας ή το σχολείο σας να αποτελέσει τον πιλότο και το καλό παράδειγμα για να υιοθετήσει το πρόγραμμα αυτό όλη η πολιτεία.

Θα είναι χαρά μου να απαντήσω τις όποιες ερωτήσεις σας και να βοηθήσω σε ό,τι χρειάζεστε για να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα χωρίς ναρκωτικά και να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την ευημερία στην χώρα μας.

 Θα χαρώ επίσης να λάβω σχόλιά σας και ακόμα περισσότερο να μάθω ότι χρησιμοποιήσατε κάποιο από τα εργαλεία  που δίνω παραπάνω και σας φάνηκε χρήσιμο.

One thought on “Πρόληψη ναρκωτικών – ναρκωτικά και νέοι, ενημέρωση για τα ναρκωτικά

 1. Pingback: Ναρκωτικά και οικονομία: Έχει καμία σχέση η χρήση ναρκωτικών στην Έλλάδα με την οικονομική κρίση; | Βελτίωση & Ανάπτυξη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s