Πολλοί ακούνε τον όρο ανθρώπινα δικαιώματα και νομίζουν ότι το θέμα δεν τους αφορά ιδιαίτερα. Μπορεί ακόμα και να σου πουν ότι συμφωνούν με τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά δεν πολυενδιαφέρονται πέρα απ’ αυτό το σημείο. Θεωρούν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι περισσότερο για τους αλλοδαπούς ή τους δικαστές που θα πρέπει να τα γνωρίζουν. Ίσως για την Αφρική, εκεί που τα ανθρώπινα
δικαιώματα καταπατούνται. Είναι για τους κουλτουριάρηδες που βρίσκουν κι ασχολούνται με τέτοια. Ίσως ήταν για τον Νέλσον Μαντέλα και τον Γκάντι και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ που έπεσαν θύματα φυλετικών διακρίσεων. Αλλά εμείς έχουμε το μνημόνιο και τα χαράτσια στο μυαλό μας. “Εδώ δεν ξέρω τι μου φυλάει το αύριο κι αν θα αντεπεξέλθω οικονομικά το επόμενο τρίμηνο. Τι ανθρώπινα δικαιώματα μου λες τώρα;”
Αυτή η συμπεριφορά σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα οφείλεται κυρίως στο γεγονός, του ότι δεν είναι πραγματικά κατανοητό το τι είναι και ποια είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και ποια η σχέση τους με το επίπεδο ανθρωπιάς, δικαιοσύνης, πραγματικής ελευθερίας και ευημερίας των μελών μιας κοινωνίας.
Πολλοί, για παράδειγμα, γυρνούν την πλάτη τους στ’ ανθρώπινα δικαιώματα μόνο και μόνο γιατί υπάρχουν, δυστυχώς, ορισμένοι που εκμεταλλεύονται τον όρο “ανθρώπινα δικαιώματα” εις βάρος άλλων. Έχω το δικαίωμα στέγης και φαγητού, επομένως αυτό μου δίνει το δικαίωμα να κάνω κατάληψη στην ιδιοκτησία σου και να σε κλέψω για να έχω να φάω. Μα αυτό είναι καταπάτηση του δικού σου δικαιώματος για ιδιοκτησία (Ανθρώπινο Δικαίωμα 17, της Οικουμενικής Διακήρυξης). Αν ήξεραν όλοι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα μπορούσαν να διακρίνουν καλύτερα τον υποκριτή που χρησιμοποιεί τον όρο ανθρώπινα δικαιώματα ως πρόσχημα για να ζήσει παρασιτικά στην κοινωνία και να τον βάλουν στη θέση του. Θα μπορούσαμε να διακρίνουμε πώς τα παραφράζουν κάποιοι για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους.
Θα προσεγγίσω το θέμα από την άποψη της κοινωνικής βελτίωσης και οικονομικής ανάπτυξης που είναι και το θέμα αυτού του ιστολογίου.
Έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς να υπάρχει ειρήνη και αρμονία στις ανθρώπινες σχέσεις. Και δεν υπάρχει ούτε ανάπτυξη ούτε ειρήνη όταν καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όταν ένα απ’ αυτά τα δύο θεμέλια είναι ασταθές, ολόκληρο το οικοδόμημα της κοινωνίας και της οικονομίας αρχίζει να αποσταθεροποιείται και να οδηγείται προς την κατάρρευση.
Επομένως είναι πολύ σημαντικό, να γνωρίζουμε όλοι τι είναι και ποια είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και στη συνέχεια να τα σεβόμαστε και να τα διεκδικούμε. Μόνο έτσι μπορούμε να χτίσουμε γερά θεμέλια πάνω στα οποία να υπάρξει ειρήνη και ευημερία.
Ξέρεις τι είναι και ποια είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα; Κάνε ένα τεστ στο εαυτό σου:
1) Γράψε σ’ ένα χαρτί τι πιστεύεις ότι είναι τα “Ανθρώπινα δικαιώματα”.
2) Κάνε κλικ στην ακόλουθη σύνδεση και δες το δεκάλεπτο βίντεο “Τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα;” (Η ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων). →Σύνδεση με βίντεο: “Τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα” (Η ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων).
3) Τώρα που είδες το βίντεο, με άριστα το 10, τι βαθμό θα έδινες στην αρχική σου απάντηση;
[Σημείωση: Αν θέλεις να διαβάσεις το ενημερωτικό υλικό αντί να δεις το δεκάλεπτο βίντεο (ή να διαβάσεις περισσότερα δεδομένα απ’ όσα δίνει το βίντεο), μπορείς να ακολουθήσεις αυτόν τον σύνδεσμο: http://gr.humanrights.com/what-are-human-rights.html ]
4) Γράψε στο χαρτί όσα από τα 30 Οικουμενικά Ανθρώπινα Δικαιώματα γνωρίζεις.
5) Τώρα κάνε κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο για να παρακολουθήσεις τα 30 σύντομα βίντεο κλιπ που εξηγούν ένα-ένα, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. (Διάρκεια: μισό ως ένα λεπτό το κάθε κλιπ και συνολική διάρκεια λιγότερο από μισή ώρα). →Σύνδεση με τα βίντεο κλιπ για τα 30 Οικουμενικά Ανθρώπινα Δικαιώματα.
[Σημείωση: Αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες ή να διαβάσεις το σχετικό ενημερωτικό υλικό, την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επιπλέον πληροφορίες για το καθένα, ακολούθησε αυτόν τον σύνδεσμο: http://gr.humanrights.com/what-are-human-rights/universal-declaration-of-human-rights.html ]
Τώρα ξέρεις ποια είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα!
Στα 40 λεπτά της ώρας που αφιέρωσες για να παρακολουθήσεις τα παραπάνω βίντεο ή να μελετήσεις τα ενημερωτικά υλικά ώστε να γνωρίζεις το θέμα, έχεις ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα για την κοινωνική βελτίωση και οικονομική ανάπτυξη. Συγχαρητήρια!
Η γνώση που μόλις απέκτησες έχει μεγάλη αξία για όλους μας. Όσο μεγαλύτερη κατανόηση έχεις για το θέμα, τόσο πιο πολύ αυτή η κατανόηση σε χαλυβδώνει απέναντι σ’ αυτούς που έχουν την τάση να παραβιάζουν αυτά τα δικαιώματά σου και τόσο πιο καλά θα μπορείς να απαντήσεις σε ορισμένους ξερόλες κι επιτήδειους που πιθανόν συναντήσεις και που θα προσπαθήσουν να σου εξηγήσουν και να σε πείσουν ότι δεν χρειαζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μην ξεχνάς ότι σε προσωπικό επίπεδο τα άλλα δύο βήματα είναι: να σέβεσαι και να διεκδικείς τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κι αυτά τα δύο είναι μια συνεχής πρόκληση κι ένας συνεχής αγώνας για όλους μας.
Αλλά… ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη. Δεν αρκεί να ξέρεις εσύ τ’ ανθρώπινα δικαιώματα.
Γι’ αυτό και παραθέτω εδώ 6 βήματα και τα εργαλεία για να μπορέσομε να δημιουργήσουμε μια δυναμική και αποτελεσματική δραστηριότητα συμμετοχής πολιτών για την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μ’ αυτόν τον τρόπο θέτουμε τα θεμέλια για κοινωνική βελτίωση αλλά και ανάπτυξη που ο τόπος μας τόσο χρειάζεται.
Αλλά τι μπορείς να κάνεις για να κάνεις τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μια πραγματικότητα ώστε να θέσουμε τα θεμέλια πάνω στα οποία μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη; Ίσως υπάρχουν άπειροι τρόποι να βοηθήσει κανείς αλλά αναφέρω εδώ 6 τρόπους που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί και θα σου δώσω μερικά δυνατά εργαλεία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις αμέσως.
6 τρόποι και εργαλεία για να θέσουμε τα θεμέλια για ανάπτυξη
1) Γίνε πρεσβευτής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μην ξεχνάς ότι οι περισσότεροι άνθρωποι (το τονίζω, οι περισσότεροι, όχι όλοι), έχουν την τάση να γίνονται πιο υπεύθυνοι και να παίρνουν πιο σωστές αποφάσεις όταν έχουν τη σωστή γνώση και κατανοούν κάτι. Άρα με το να φροντίσεις να ενημερωθούν κι άλλοι, θέτεις τα θεμέλια και βοηθάς ουσιαστικά στο να βελτιωθεί η κοινωνία και να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ευημερία. Τι μπορείς να κάνεις άμεσα:
- Μοιράσου αυτή την ανάρτηση στο διαδίκτυο.
- Σε κάθε ευκαιρία ενθάρρυνε συγγενείς, γνωστούς, φίλους, συναδέλφους κ.λπ. να κάνουν τα παραπάνω βήματα και να παρακολουθήσουν αυτά τα βίντεο κλιπ.
Εργαλεία! Για ανθρώπους που δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ή για ευκολία και για να μπορείς να παίζεις αυτά τα βίντεο και να έχεις αυτά τα υλικά διαθέσιμα όπου κι όποτε θέλεις, μπορείς να προμηθευτείς το ενημερωτικό DVD. Αν πάς σ’ έναν από τους ακόλουθους συνδέσμους μπορείς να παραγγείλεις το DVD τελείως δωρεάν!
→Δωρεάν DVD από την Νεολαία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
→Δωρεάν DVD από τον οργανισμό Ενωµένοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώµατα
Συνέχισε να διαβάζεις και θα καταλάβεις ποια είναι η διαφορά τους στο επόμενο σημείο.
2) Αν είσαι εκπαιδευτικός δίδαξε τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στους μαθητές σου. Υπάρχουν ήδη χιλιάδες εκπαιδευτικοί σ’ όλον τον κόσμο που χρησιμοποιούν αυτά τα βίντεο και τα υλικά για να διδάξουν τα Ανθρώπινα δικαιώματα, πολλοί εκ των οποίων και στην Ελλάδα.
Εργαλείο! Οι δύο μη-κερδοσκοπικοί οργανισμοί που προανέφερα παρέχουν ειδικό εκπαιδευτικό πακέτο για εκπαιδευτικούς με το DVD, βιβλιαράκια, όλο το απαιτούμενο υλικό για την προετοιμασία του εκπαιδευτικού, οδηγίες για τη παράδοση, μία αφίσα για κάθε ανθρώπινο δικαίωμα κ.λπ. Μπορείς να παραγγείλεις το εκπαιδευτικό πακέτο σ’ έναν από τους παρακάτω δύο συνδέσμους. Επίσης δωρεάν!
Για μαθητές πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή οποιαδήποτε ομάδα νέων (αθλητική, πολιτιστική κ.ο.κ.) κάνε κλικ εδώ. → Ειδικό εκπαιδευτικό πακέτο για εκπαιδευτικούς από την Νεολαία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Για μαθητές λυκείου ή για ενήλικες κάνε κλίκ εδώ. → Ειδικό εκπαιδευτικό πακέτο για εκπαιδευτικούς από τον οργανισμό Ενωμένοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
[Η κύρια διαφορά τους είναι ότι ο οργανισμός και το πακέτο της “Νεολαίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα” απευθύνονται σε μαθητές κάθε ηλικίας: (πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης). Και μιας και τα παιδιά και οι νέοι δραστηριοποιούνται και προωθούν τα υλικά και σε ενήλικους, τα υλικά αυτά καταλήγουν στα χέρια ανθρώπων όλων των ηλικιών, και αρέσουν σε όλες τις ηλικίες τόσο λόγω του περιεχομένου τους όσο και λόγω του γεγονότος ότι θαυμάζουν την πρωτοβουλία και ωριμότητα των παιδιών και των νέων και επίσης, μερικές φορές ντρέπονται και λιγάκι που έρχονται οι νέοι να τους “υπενθυμίσουν” ότι υπάρχει κι αυτό.
Τα υλικά του οργανισμού “Ενωμένοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα” από την άλλη, είναι σχεδόν τα ίδια αλλά διαφέρουν λίγο ως προς την προσέγγιση τις πληροφορίες και την συσκευασία και απευθύνονται σε μεγάλους μαθητές λυκείου και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε ενήλικες. Ειδικά τα έντυπα υλικά είναι σχεδιασμένα να αφυπνίσουν και να προβληματίσουν έναν ενήλικα. Για παράδειγμα, θα τα χρησιμοποιούσες σ’ ένα συνέδριο, σ’ έναν οργανισμό ή μία εταιρεία για διανομή ή επιμόρφωση. Μην ξεχνάς, όμως, ότι αν είσαι σε μια ομάδα μαθητών ή φοιτητών και πάρετε την πρωτοβουλία να πάτε και να μοιράσετε ενημερωτικά υλικά και DVD στη βουλή, σε πολιτικούς για παράδειγμα, ή σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι, ή σε κάποια ΜΜΕ ή σε οποιοδήποτε μέρος με ενήλικες, θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τα υλικά της Νεολαίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, γιατί αυτό αντιπροσωπεύετε. Αντιπροσωπεύετε ως μαθητές τη φωνή των μαθητών και νέων της χώρας, Youth for Human Rights – Νεολαία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα].
3) Αν δεν είσαι εκπαιδευτικός, αλλά παρ’ όλα αυτά θέλεις να πάρεις την πρωτοβουλία και να κάνεις μία παρουσίαση, ενημέρωση ή προβολή του DVD ή να δώσεις μία ομιλία σε μια ομάδα ανθρώπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε φίλους, συμμαθητές, συμφοιτητές, συμπαίκτες σου σε αθλητική ομάδα, συναδέλφους, μέλη σε κάποια κοινοτική ή δημοτική εκδήλωση κ.λπ., μπορείς να παραγγείλεις επίσης το εκπαιδευτικό πακέτο που ανέφερα παραπάνω χρησιμοποιώντας τους ίδιους συνδέσμους. Το ίδιο κι αν είσαι μαθητής και θέλεις να προτείνεις στο σχολείο σου να τα διδάξει.
4) Δημιούργησε μια ομάδα. Τόσο ο οργανισμός “Ενωμένοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα” όσο και η “Νεολαία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα”, στον ιστοχώρο τους στο μενού “αναλάβετε δράση” παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες για το πώς να δημιουργήσεις μια ομάδα και πώς αλλιώς μπορείς να δραστηριοποιηθείς.
5) Άλλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις: Αν έχεις κάποια ιδέα με την οποία θα μπορούσαμε να διαδώσουμε τη γνώση, να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας και να καλλιεργήσουμε την κοινωνική συνείδηση για τ’ ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά αισθάνεσαι μόνος/η σου ή απλά θα ήθελες βοήθεια και παρέα περισσότερων πρεσβευτών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα χαρώ να λάβω επικοινωνία σου. Αυτός είναι ένας από τους σκοπούς αυτού του ιστολογίου: να δημιουργήσει συμμαχίες και παρέες ώστε να ξεκινήσουμε δραστηριότητες συμμετοχής πολιτών και μ’ αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα απ’ όσα μπορεί να κάνει ένα άτομο μόνο του. Μια μέρα ίσως με τη βοήθεια κάποιου καλλιτέχνη (η πολλών καλλιτεχνών), θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη εκδήλωση ή συναυλία όπου θα μπορούσαμε να προβάλουμε αυτά τα βίντεο μετά από κάθε τραγούδι. (απλά μια ιδέα ).
6) Μοιράσου μαζί μας τις εμπειρίες και επιτυχίες σου. Γράψε σ’ αυτόν τον ιστοχώρο και μοιράσου και με άλλους φίλους της παρέας Βελτίωση & Ανάπτυξη τις εμπειρίες και επιτυχίες σου. Η νίκη σου είναι νίκη για όλους μας και οι νίκες των άλλων είναι και δικές σου νίκες. Η ενθάρρυνση και διαρκής επιβεβαίωση ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι για να βελτιωθούν τα πράγματα σε πείσμα όσων διαλαλούν καθημερινά τα “τίποτα δε γίνεται” είναι πολύτιμη.
“Αυτό που μετρά στη ζωή δεν είναι απλά το ότι ζήσαμε. Αυτό που θα καθορίσει τη σημασία της ζωής που ζήσαμε είναι το τι αντίκτυπο είχαμε στη ζωή των άλλων.”
Νέλσον Μαντέλα
Θα χαρώ να λάβω τα σχόλιά σας και τη γνώμη σας στο τέλος της σελίδας.