Αν το αποφασίσεις, γίνεται!

Για να αλλάξουμε τα πράγματα, είτε αυτό είναι η οικονομία, είτε το εκπαιδευτικό σύστημα, είτε αυτό είναι το κουκλοθέατρο που αποκαλείται “πολιτική σκηνή” σήμερα και τους “Κλούβιους” και τις “Σουβλίτσες” που προσποιούνται και υποκρίνονται ρόλους πολιτικών, είτε είναι η κατάσταση του ελληνικού Δημοσίου, … πρέπει να ξεκινήσουμε από το να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας. Και αυτό ξεκινά από εμάς τους ίδιους – από τον καθένα μας ξεχωριστά. 

Μου προκαλεί γέλιο πολλές φορές να ακούω “Έλληνες συμπολίτες μου”,  να κατηγορούν τους “υπαίτιους” με στόμφο, σοφία και μια σιγουριά που σε αφήνει άναυδο. 

Και την ίδια στιγμή που εξαπολύουν μύδρους κατά των υπαίτιων, ή λίγα λεπτά αργότερα, τους βλέπεις να κάνουν κάτι απαράδεκτο οι ίδιοι. Βλέπεις για παράδειγμα τον ταξιτζή, και την ίδια στιγμή που διαμαρτύρεται για την ασυνέπεια των πολιτικών, ο ίδιος, παραβιάζει 5-6 σημεία του οδικού κώδικα, βρίζει ενόχους και αθώους με την ίδια άνεση και συχνότητα και το αυτοκίνητό του βρομάει σε βαθμό που σου ‘ρχεται να κατέβεις στα μισά της διαδρομής και να βρεις άλλο ταξί.

Αν ήταν εκείνος πολιτικός και διοικούσε την χώρα όπως “διοικεί” το ταξί του, τα πράγματα σίγουρα θα ήταν τα ίδια και χειρότερα.  Κάνει τα ίδια, μόνο που τα κάνει στο επίπεδο που του επιτρέπεται και μιας και δεν διοικεί κάποιο υπουργείο και διοικεί ένα ταξί, τα κάνει στον βαθμό που του επιτρέπει η δουλειά του. 

Παρομοίως, ακούς τον επιχειρηματία να ασκεί κριτική για την πολιτική και το “σύστημα” και την ίδια στιγμή να οδηγεί την επιχείρησή του στην καταστροφή από άγνοια, ξεροκεφαλιά, έλλειψη ηθικής, επαγγελματισμού και συνέπειας και πάνω απ’ όλα μια ακράδαντη πεποίθηση ότι τα ξέρει όλα. 

Αυτό για το οποίο κατηγορούν τους άλλους, το κάνουν και οι ίδιοι με κάποιον τρόπο. 

Αν θέλουμε να αλλάξουμε την κατάσταση, πρέπει να πάρουμε μια απόφαση: Πρώτα, πρέπει να αλλάξουμε τον εαυτό μας.  Να γίνουμε πιο συνεπείς και πιο επαγγελματίες οι ίδιοι. 

Έχουμε πολλά θετικά στοιχεία. Αν κάνουμε μια απλή άσκηση: να κάνουμε μια λίστα με τα σημεία εκείνα στα οποία υστερούμε και τα οποία γνωρίζουμε (μεταξύ μας) ότι απαιτούν βελτίωση στη ζωή μας. Και στη συνέχεια να δουλέψουμε πάνω σ’ αυτά και να τα βελτιώσουμε. 

Η παγίδα είναι η σκέψη, “ε, και τι θα γίνει που θα αλλάξω εγώ; Οι άλλοι δεν αλλάζουν, οπότε δε γίνεται τίποτα”.  “Και στο τέλος εγώ το παίζω ο καλός της υπόθεσης αλλά γίνομαι το κορόιδο της υπόθεσης”. Έλα μωρέ, δεν αλλάζουν τα πράγματα εδώ στην Ελλάδα. Έτσι είναι το DNA του Έλληνα”. “τι μπορώ να αλλάξω εγώ;”  

Κι απ’ τη σκέψη αυτή ξεκινά μια άλλη σκέψη: “Δε γίνεται”. 

Είναι ό,τι το πιο κουραστικό και εκνευριστικό: Να βλέπεις την θέρμη και ζήλο με τα οποία προσπαθούν να σε πείσουν ότι “Δε γίνεται τίποτα”

Αλλά αν όντως δε γίνεται τίποτα και αν όντως δεν μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση, σημαίνει ότι είμαστε θύματα. Σημαίνει ότι είμαστε χαμένοι από χέρι και απλώς, συνεχίζουμε την υπνωτισμένη από τις μικρές και μεγάλες οθόνες  πορεία μας προς την καταστροφή. Και για να κουκουλώσουμε τον πόνο μας ή τα συναισθήματα που προκύπτουν από μια τέτοια κατάσταση, παίρνουμε και κάποια ναρκωτική ουσία (είτε νόμιμη, είτε νομιμοποιημένη, είτε παράνομη) και συνεχίζουμε να είμαστε θύματα, να αναλύουμε τακτικά την κατάσταση και να εξηγούμε στους άλλους το ποιος φταίει.

Όχι, αυτό το σενάριο οδηγεί σε αδιέξοδο και καλά θα κάνουμε να αλλάξουμε δρόμο. Η ιστορία του ανθρώπου έχει αποδείξει περίτρανα ότι όταν κάποιος το αποφασίζει, μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, μπορεί να επιφέρει βελτίωση και ανάπτυξη.  

Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την κατάσταση. Αλλά ξεκινά από τον εαυτό μας. Και αλλάζοντας τον εαυτό μας, αλλάζουμε επίσης τις καταστάσεις στο περιβάλλον μας. 

Και το πρώτο πράγμα που πρέπει να αλλάξουμε είναι να αντικαταστήσουμε την γκρίνια, τα κατηγορώ και την απαισιοδοξία με αισιοδοξία και διάθεση για βελτίωση!

Αν το αποφασίσεις, γίνεται!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s